Tv-Premier: In het Atelier van Mondriaan

A blog post from September 30, 2011 ·


Het atelier aan de Rue du Depart 26 speelde een belangrijke rol in de artistieke ontwikkeling van Piet Mondriaan. Een nieuwe film maakt dit gegeven inzichtelijk.  De film laat op beeldende wijze, door middel van onder andere reconstructies, zien hoe Mondriaan in zijn atelier leefde, woonde en werkte. Het laat zien hoe de kunstenaar van zijn figuratieve, voornamelijk landschapsschilderkunst, kwam tot zijn zo kenmerkende stijl.

Mondriaan werkt net zo intensief aan de decoratie van zijn atelierwanden als aan zijn schilderijen zelf. Zo verwordt zijn atelier tot een schilderij in drie dimensies. Hij leeft letterlijk tussen zijn artistieke visies en werkt hier continue aan. Dit is het uitgangspunt van de eerste film over Piet Mondriaan in dertig jaar.

Over de film schreef ik een recensie voor Geschiedenis.nl, lees het hier!

De film “In het atelier van Mondriaan” wordt op dinsdag 4 oktober uitgezonden bij Avro’s Close Up, op Nederland 2, om 23.00 uur.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s