Mondrian all around

A blog post from April 8, 2012 ·

Een bezoek aan Londen doet een ieder goed. Dat durf ik altijd met volle overtuiging te zeggen, maar deze dagen helemaal!

Er is een kleine maar fijne tentoonstelling over Piet Mondriaan in the Courtauld Gallery of Art te zien. Omdat ik aan het Courtauld Institute mijn studie voltooid heb, kon ik het niet laten om deze te bezoeken (iets met een cirkel en rond enzo). In de tentoonstelling wordt Mondriaan tegenover de Britse kunstenaar Ben Nicholson gezet. Nicholson had Mondriaan gestimuleerd om toen de Tweede Oorlog dreigender werd, vanuit Parijs naar Londen te komen. Met reden, want Mondriaans werk werd in 1937 tentoongesteld op de Entartete Kunst Tentoonstelling in Munchen. Nicholson regelde voor Mondriaan een huis/atelier in de Londense wijk Hampstead, naast zijn eigen atelier.

Over de Londense jaren van Mondriaan is niet heel veel bekend, of beter gezegd, de aandacht gaat veelal uit naar de Parijse en New Yorkse jaren. Daarom is het fijn om de focus eens helemaal op the London-years te zien, met als uitgangspunt de persoonlijke en artistieke vriendschap tussen Mondriaan en Nicholson. Beiden werken in die jaren (1938-1940) compleet abstract, maar op totaal eigen manieren. Nicholson is in het Verenigd Koninkrijk een veel bekendere naam dan Mondriaan, terwijl in Nederland dit andersom is. Resultaat: vanuit elk denkbaar perspectief is deze tentoonstelling een geslaagde verrassing!

Mondrian || Nicholson in parallel is nog tot 20 mei 2012 te zien.

Onlangs schreef ik voor Geschiedenis.nl een artikel over twee gerelateerde publicaties: Het verhaal van De Stijl (waarvoor ik de beeldredactie deed) en Victory Boogie Woogie Uitgepakt (het resultaat van jarenlang technisch onderzoek naar Mondriaans laatste schilderij). Lees het hier!

Afbeeldingen: 1937 by Ben Nicholson, The Courtauld Gallery, London; Composition C (No III) with Red, Yellow and Blue, Piet Mondriaan, © 2012 Mondrian/Holtzman Trust c/o HCR International Washington DC

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: