The art of Gordon Bennett

A blog post from June 27, 2012 ·

Image

Afgelopen donderdag opende de tentoonstelling Outsider / Insider. The Art of Gordon Bennett in het Aboriginal Art Museum Utrecht. Bennett is een van de belangrijkste Aboriginal kunstenaars van dit moment en deelnemer aan Documenta13. Voor degenen die niet naar Kassel kunnen is de tentoonstelling in het AAMU een mooi alternatief. De tentoonstelling geeft een overzicht van Bennett’s diverse oeuvre en vertelt tegelijkertijd de turbulente geschiedenis van de Aboriginals in het Australie van de vorige eeuw.

Bennett speelt met cliches over identiteit en geschiedschrijving. Hij neemt iconen uit de westerse kunst en combineert deze met iconen uit de aboriginal kunst. Samen vormt hij ze om tot een nieuwe beeldtaal, die de kijker doet nadenken over de perspectieven en conventies die doorgaans voor waar worden aangenomen. Zorg dat je, naast het kijken naar de doeken, ook het tentoonstellingsboekje of de catalogus leest – daardoor worden de schilderijen nog beter te lezen!

Voor de website geschiedenis.nl schreef ik een artikel over het museum en deze tentoonstelling.

Aanrader!


Afbeelding: Home Decor (Preston + De Stijl = Citizen) Dance the Boogieman Blues, synthetische polymeer op doek, 182,5×182,5 cm, 1997. Privecollectie, Melbourne.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s