VNK Column: Kunst & Spelen

A blog post from August 21, 2012 ·

Voor de Vereniging van Nederlandse Kunsthistorici schreef ik een column over kunst, de Olympische Spelen en gouden medailles:

Een van de beloftes die Londen deed om de Olympische Spelen binnen te halen, was om meer jongeren aan het sporten te krijgen. Het is een mooi streven, maar de haalbaarheid is twijfelachtig. Het hoge ideale gehalte van de Olympische gedachten, waar dit een sterk staaltje van is, zijn bij te schrijven op het conto van Pierre de Coubertin, de oprichter van de moderne Spelen.

In 1912 werd op zijn aandringen besloten dat landen zich niet alleen met elkaar moesten gaan meten op de sportvelden, maar ook op artistiek gebied. De gedachte was dat de meest ideale schoonheid in zowel sport als kunst is te vinden en dat beide beroepsgroepen elkaar tot inspiratie konden dienen om ‘sneller, hoger, sterker’ te raken.

Zoals elke wedstrijd kende ook de kunsttentoonstelling regels. De belangrijkste en tegelijkertijd meest belemmerende was de regel dat het onderwerp van het kunstwerk iets met sport van doen moest hebben. Schijnbaar kon er alleen inspiratie gehaald worden uit herkenbare afbeeldingen en niet uit abstracte beeldtaal, die zich toen toch al heel behoorlijk aan het ontwikkelen was. Dit resulteerde niet in een overzicht van de beste kunstenaars uit de vertegenwoordigde landen, maar in een opsomming van kunstenaars die iets met sport hadden.

(…)

Lees de rest van de column over de Kunstspelen van 1928 in Amsterdam op de VNK website!

Afbeeldingen: (links) Sporters bezoeken de kunsttentoonstelling in het Stedelijk Museum (1928, Archief Spaarnestad Photo), (rechts) Isaac Israels, De rode Ruiter (1928, afbeelding RKD).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s