Vooruitblik Rotterdamse Orgeldagen: Het Lam Gods in beeld en geluid

A blog post from October 7, 2013 ·

Deze week blog ik voor de Rotterdamse Orgeldagen! Hieronder een eerste vooruitblik op het evenement De Stille Film: De gebroeders Van Eijck in Het Steiger – Het Lam Gods verklankt.

Lam Gods_detail

Een hevig fluisteren en verzoeken tot stilte
Mijn eerste ontmoeting met Het Lam Gods van de gebroeders Van Eijck (1432) vond plaats toen ik met de tekenklas van mijn middelbare school op kunstreis was. Van de kleine zijruimte in de Gentse Sint Baafskathedraal, waar het altaarstuk staat te pronken, kan ik me vooral nog de geluiden herinneren. Suppoosten die de bezoekers maanden om stilte, met als gevolg een hevig fluisteren. Dat vervolgens onvermijdelijk weer overging in hardop spreken, gevolgd door een nieuw verzoek tot stilte. Het altaarstuk stond ondertussen onverstoorbaar in het centrum van al deze al-dan-niet onverdeelde aandacht: als object van devotie en icoon uit de kunstgeschiedenis tegelijk.

Een samenkomen van verschillende artistieke expressies
De Stille Film: Het Lam Gods zal mijn herinneringen aan het altaarstuk aanvullen met een geheel nieuw klankspectrum. De Christelijke verhalen die de verschillende panelen vertellen hebben ontelbaar veel componisten en kunstenaars geïnspireerd. Tijdens deze voorstelling komen er diverse kunstuitingen bij elkaar: filmbeelden die inzoomen op de verschillende panelen, zang die hierbij geïmproviseerd wordt, en orgelstukken die de verhalen verklanken. Het is een samenkomen van verschillende artistieke expressies, allen geïnspireerd door dezelfde religieuze traditie. Een ontmoeting hiervan is voor de één een summum van religiositeit, voor de ander een totaal nieuwe kunstervaring. Zoals mijn ervaring in Gent al deed blijken, wanneer een altaarstuk de rol van een kunstwerk aanneemt lijken allerlei grenzen te vervagen. Maar toegespeeld en bezongen worden met de meest hemelse klanken: daar kunnen zelfs de suppoosten van de Sint Baafs niets op tegen hebben.

Na dit concert zal de volgende dag een blog over mijn bevindingen op de website van de Orgeldagen verschijnen!

Voor meer informatie, check de site van de Rotterdamse Orgeldagen en van dit evenement!
Afbeelding: Detail Het Lam Gods, altaarstuk door Gebroeders van Eijck (1432), St. Baafskathedraal Gent.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s