Vooruitblik Rotterdamse Orgeldagen: Liszt, Rubens en Griekse Goden

A blog post from October 11, 2013 ·

Deze week blog ik voor de Rotterdamse Orgeldagen! Deel 3: een vooruitblik op Liszt, Rubens en De Griekse Goden.

Orpheus_and_Eurydice_by_Peter_Paul_Rubens

Verklanking van mythologie: interessante variatie
Tijdens dit Rotterdamse Orgeldagen concert staat een ontmoeting tussen schilder Peter Paul Rubens, componist Franz Liszt en de koning der muziekinstrumenten in het teken van de Griekse mythologie. Waar het orgel vaak met het christendom in verband wordt gebracht, biedt de verklanking van de mythologie een interessante variatie. Liszt schreef een aantal symfonische gedichten geïnspireerd door Grieks mythologische verhalen. Zo zullen tijdens dit concert onder andere Orpheus en Eurydice voorbij komen. Orpheus, die zijn geliefde Eurydice op één voorwaarde terug uit de dood kon halen: niet achterom kijken op de weg terug uit de onderwereld. Hij hoorde een geluid en keek toch; waarop zij voorgoed verdween.

Bedolven worden onder verleidingen
Een symfonisch gedicht is een muziekstuk, dat een buitenmuzikaal onderwerp verklankt. Ik ben enorm benieuwd hoe Liszt het verhaal van Orpheus en Eurydice in muziek heeft vertaald. Wat muziek zo bijzonder maakt, is dat het ons totaal omringt. We kunnen het als luisteraar niet aanwijzen, niet vastpakken, maar o zo sterk ervaren en voelen. In kerkgebouwen bevindt het orgel zich vaak achter de luisteraar, waardoor deze als ware Orpheus een onbedwingbare drang kan krijgen om achter zich te kijken. Maar tijdens dit Rotterdamse Orgeldagen concert krijgt de bezoeker ook filmbeelden te zien van Rubens’ schilderijen die de mythologische figuren verbeelden. Ik hoop dat de combinatie van klank en beeld de bezoeker van dit concert zal bedolven onder verleidingen. In tegenstelling tot Orpheus, hoeven we daarbij helemaal geen keuzes te maken, maar kunnen we ons volledig onderdompelen in alles waarmee Liszt, Rubens en de organisten ons omringen.

Na dit concert zal de volgende dag een blog over mijn bevindingen op de website van de Orgeldagen verschijnen!
Voor meer informatie, check de site van de Rotterdamse Orgeldagen.
Afbeelding: Peter Paul Rubens, Orpheus en Eurydice (1636-1638)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s