Artikel Collect: Wat deed het Kubisme met Piet Mondriaan?

coverphoto

Op 1 februari kwam het nieuwe nummer van kunst- en antiekjournaal Collect uit. Hiervoor schreef ik een artikel over de invloed van het kubisme op de artistieke ontwikkeling van Piet Mondriaan. Dit artikel verschijnt naar aanleiding van de jubileumtentoonstelling in het Gemeentemuseum Den Haag. Het is een prachtige tentoonstelling, die inzicht geeft in hoe Mondriaan zich het kubisme toeeigende, en plaatst Mondriaans kubisme in de context van zijn kubistische tijdgenoten.

In het artikel schets ik hoe Mondriaan in aanraking kwam met het kubisme en hoe dit van invloed was op zijn eerste Parijse periode (1912-1914). Net zoals hij bij eerdere kunststromingen had gedaan, selecteerde hij elementen eruit die volgens hem van belang konden zijn voor z’n artistieke visie. De geometrische beeldtaal, het gereduceerde kleurgebruik: hij experimenteerde ermee en nam zo een nieuwe stap die van fundamenteel belang was in de ontwikkeling van zijn artistieke visie.

Koop dat blad, mensen!

exhibit_entrance inside_expo detail

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s