Artikel Collect: Rembrandt Bugatti. Kunstenaar in de dierentuin

COVER DEF maart14 .indd

Op 1 april kwam het nieuwe nummer van kunst- en antiekjournaal Collect uit. Hiervoor schreef ik een artikel over de bijna vergeten beeldhouwer Rembrandt Bugatti (1884-1916). Dit artikel verschijnt naar aanleiding van de tentoonstelling die de Berlijnse Alte Nationgalerie aan zijn werk besteedt.

Het artikel schetst het korte en turbulente leven van Bugatti. Ondanks dat de wereld om hem heen zich in rap tempo ontwikkelde, bleef Bugatti het onderwerp van zijn artistieke aspiraties trouw: dieren. En hoewel de fotografie kunstenaars een hulpmiddel bood in het snel vastleggen van onderwerpen, werkte Bugatti het liefst naar model. Hij was dan ook veelvuldig in de dierentuin te vinden, waar hij soms zelfs toestemming kreeg om in de dierenverblijven te beeldhouwen. In de Antwerpse Zoo kent hij zijn gelukkigste jaren, ondanks zijn kwakkelende geestelijke gezondheid. Tijdens de Eerste Wereldoorlog berooft hij zichzelf op 31 -jarige leeftijd van het leven. Een overzicht van het oeuvre dat hij achterliet is t/m 27 juli 2014 in Berlijn te zien.

klein_Rembrandt_Bugatti_Laufender_Panther_1904 copy  klein_Rembrandt_Bugatti_Zoo_Antwerpen_1910 copy

 

Afbeeldingen:

Rembrandt Bugatti, Running Panther (Panthère marchant), c. 1904
Bronze, 21 x 53 x 12 cm, Private collection
Photography: Peter John Gates

Rembrandt Bugatti with model at the Antwerp Zoo. Photography: Rembrandt Bugatti Conservatoire

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s