Recensie: Julliard 415 op Festival Oude Muziek 2014

Deze week bezoek ik een aantal concerten tijdens het Festival Oude Muziek in Utrecht.
Hier schrijf ik dan een stukje over en dit verschijnt vervolgens in de dagelijkse festivalkrant.
Ziehier de laatste: #3.

Balboekjes en flair

julliard415_logo

 

The Julliard School for Music: de naam van het beroemde conservatorium in New York herbergt zoveel geschiedenis en prestige, dat dit op zichzelf al erg nieuwsgierig maakt. Het sinds 2009 bestaande studentenensemble Julliard 415 trad gisteren op in de Utrechtse Geertekerk. Het wisselende gezelschap conservatoriumstudenten wordt geroemd om de repertoirekeuze, ze spelen zowel zeldzame als iconische werken uit de 17e en 18e eeuw. Tijdens dit festivalconcert stonden werken van de Habsburgse componisten Johann Joseph Fux, Johann Caspar Ferdinand Fischer en Georg Muffat centraal.

Het eerste concertdeel is uitbundige hofmuziek. Het is niet moeilijk om het hofleven er bij voor te stellen: zware jurken zwieren in het rond en balboekjes worden volgeschreven. Het Weense hof van Leopold I werd automatisch als rivaal van het Franse hof van Lodewijk XIV gezien. Dat weerhield Leopold er echter niet van om Franse invloeden in zijn hofkapel toe te laten. Maar ook de Italiaanse stijl werd aan het hof vertegenwoordigd. Deze komt in het tweede en derde concertdeel naar voren. Het klinkt wat minder frivool en heeft wat meer dramatiek en flair.

De cijfers in de ensemble-naam Julliard 415 verwijzen naar de stemming die gebruikelijk is voor het uitvoeren van barokmuziek: A is 415 Hertz. In het logo wordt hierop gezinspeeld door de a en het getal in een andere kleur te zetten Een gimmick, voor de insider. Het past wel bij de uitstraling van dit ensemble. Tijdens het spelen erg serieus, naarmate de laatste noten naderen en in ontvangst nemen van het applaus enthousiasme en blijheid. Julliard415 is op Residentie in Utrecht, een project dat muzikale ontmoetingen en uitwisselingen wil bevorderen door internationale gezelschappen en musici naar Utrecht te halen. Dat maakt het extra toepasselijk dat zij in Geertekerk staan. Deze is vernoemd naar de heilige Gertrudis van Nijvel, de patrones van de reizigers.

 

Donderdag 4 september, 2014
Julliard 415 – Fux, Fischer, Muffat
Geertekerk, Utrecht

 logo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s