Artikel Collect: Een beladen veiling

Untitled

Voor het oktober nummer van Collect, Kunst en Antiek Journaal schreef ik een artikel:
Een beladen veiling. Hoe de nazi’s met de verkoop van topwerken verzamelaars in een lastig parket brachten.

Het behandelt de veiling die in juni 1939 plaatsvond in het Grand Hotel National in het Zwitserse Luzern. Hier werden 125 kunstwerken geveild, waaronder een zelfportret van Vincent van Gogh, baders van Henri Matisse en een werk met twee harlekijnen van Pablo Picasso. Het was kunst die het naziregime bestempelde als ontaard. Maar ondanks de morele bezwaren, ontging het de nazi’s niet dat deze werken veel geld waard waren. Om buitenlandse valuta te bemachtigen werd er een publieke veiling georganiseerd. De aanwezige verzamelaars en handelaren werden daarmee in een lastig parket gebracht. Aankopen betekende geld storten in de partijkas, maar niet aankopen betekende wellicht het verdwijnen van de kunst.

Dit artikel verschijnt naar aanleiding van de grote tentoonstelling Ontaarde kunst volgens Hitler: De veiling van Luzern in La Cite Miroir in Luik (België). Tijdens deze tentoonstelling wordt voor het eerst de veiling gereconstrueerd, inclusief de negental topwerken die een Luikse delegatie aanschafte tijdens de veiling en die sindsdien het hart van de moderne kunstcollecties in de stad vormen. De tentoonstelling is nog te zien tot 29 maart 2015.

collect-gr

Lees er meer over in het oktober nummer van Collect, Kunst en Antiek Journaal!

Op bovenstaande foto wordt het zelfportret van Vincent van Gogh te koop aangeboden. Dit werk zou uiteindelijk het hoogste bedrag opleveren. De foto is afkomstig uit Lynn H. Nichols, The Rape of Europa (1994).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s