Artikel COLLECT: Arnulf Rainer in het COBRA Museum

Voor het mei-nummer van COLLECT Kunst en Antiek Journaal schreef ik een artikel over de Oostenrijkse kunstenaar Arnulf Rainer (1929). Dit naar aanleiding van de tentoonstelling van zijn werk die begin mei opent in het COBRA Museum in Amstelveen.

rainer_2010

In het oeuvre van de Oostenrijkse kunstenaar Arnulf Rainer (1929) speelt het onderbewustzijn een centrale rol. In al zijn werk zinspeelt Rainer op de scheppende mogelijkheden die tevoorschijn komen als de ratio wordt uitgeschakeld. Waanzin, religieuze devotie, hallucinaties: de onbevangenheid van dit type mentale toestanden probeert hij al zijn hele leven lang te vatten in verf.

In de tentoonstelling, die is samengesteld door Rudi Fuchs en Maarten Bertheux, ligt de nadruk op het latere werk van Rainer. Zo’n tachtig werken uit de afgelopen vijftien jaar zijn in het museum bij elkaar gebracht. Deze latere werken worden van context voorzien door enkele vroegere werken. In het artikel voor COLLECT probeer ik de ontwikkelingen te schetsen die Rainer zijn schilderkunst door de jaren heen liet doormaken.

Geheel in de lijn van de COBRA kunstenaars is in het gelijknamige museum in Amstelveen te zien hoe Rainer zijn artistieke opvattingen over het onderbewuste, naïeve en spontane tot op de dag van vandaag in een onbevangen beeldtaal weet te vatten. De tentoonstelling van het werk van Arnulf Rainer loopt van 3 mei t/m 30 augustus 2015.

Lees er meer over in het nieuwe nummer van COLLECT Kunst en Antiek Journaal dat begin mei in de winkels ligt!

Installation-view-Visages

Afbeeldingen:

– Arnulf Rainer, Frau aus Flamen, 2010, Black Pencil and Acrylic on Laserprint © Arnulf Rainer Photo: Robert Zahornicky
– Installatie Visages. Copyright: Bildagentur ZollesMarkus Wache.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s