HISTORIEK Recensie: Niet langer Mijnheer Helene

Voor de geschiedenis-website Historiek schreef ik een recensie over de bij Prometheus-Bert Bakker verschenen biografie van Anton Kröller, zakenman en “echtgenoot van.”

Helene_Müller_and_Anton_Kröller

De kunstcollectie gehuisvest in het Kröller-Müller Museum in Otterlo is de nalatenschap van de vrouw naar wie het museum vernoemd is: Helene Kröller-Müller. Dat het museum middenin het natuurpark de Hoge Veluwe ligt is geen toeval. Waar Helene gefascineerd was door de moderne kunst, was het omringende natuurgebied tekenend voor de liefhebberij van haar man Anton Kröller.

In de geschiedschrijving stond Helene’s echtgenoot lange tijd in haar schaduw. Kröller runde het bedrijf dat hij van haar vader overnam. De Firma W.H. Müller & Co was een import en exportbedrijf dat internationaal opereerde. Door het succes van het bedrijf kon Helene haar verzameling bekostigen. Veel verder gingen de beschrijvingen van Mijnheer Helene vaak niet. De lijvige biografie die bedrijfseconoom Ariëtte Dekker schreef brengt daar verandering in, door te laten zien dat Kröller een grenzeloos ambitieuze ondernemer was die zijn bedrijf bouwde op drijfzand.

Biografie-van-Anton-Kröller-1862-1941

Lees de rest van de recensie op de Historiek website

Afbeeldingen:
Helene Müller en Anton Kröller, ca. 1888. Foto: Kröller-Müller Museum.
Cover biografie Leven op Krediet, Anton Kröller (1862-1941). 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s