TV: Cultuur bij Tijd voor MAX

On April 22, I was invited to join the talkshow Tijd voor MAX one last time before the summer break. Here are the cultural highlights for the weekend I discussed.

————————————————————————

Op 22 april mocht ik een laatste keer voor de zomerstop aanschuiven bij de talkshow Tijd voor MAX, om iets te vertellen over culturele highlights voor het weekend.

final

Het weekend van 23/ 24 april is de afsluiting van de nationale museumweek, dus daarom dit keer veel museumtips! In de afgelopen drie jaar is het Centraal Museum in Utrecht verbouwd, en zij gaan dit weekend open voor het publiek. Nieuw is dat de opstelling van de vaste collectie helemaal anders is ingericht, onder de noemer De Wereld van Utrecht. Topstukken uit de collecties moderne kunst, mode, stadsgeschiedenis, oude kunst en toegepaste kunst staan door elkaar heen, op een thematische manier opgesteld, waardoor er onverwachte dwarsverbanden kunnen worden gelegd. Maar wel altijd met een link naar Utrecht.

Zondag opent in Museum Drachten een tentoonstelling over de kunstbeweging Dada, die 100 jaar geleden werd opgericht. In 1916, in het midden van de Eerste Wereldoorlog, begonnen kunstenaars te reageren op de zinloosheid van het oorlogsgeweld en de vele doden die hierdoor vielen. De kunstenaars schopten tegen alle standaarden in de kunst aan, iets dat alleen kon op de twee neutrale plekken in Europa: Zwitserland en Nederland. In Nederland was een van de Dada aanjagers de latere De Stijl oprichter Theo van Doesburg. Hij organiseerde een heuse Dada tournee door Nederland, die eindigde in Drachten.

Ook het Kazemattenmuseum bij Kornwerderzand, aan de Afsluitdijk, heeft onlangs een grote renovatie ondergaan. Het museum bestaat uit een reeks van kazematten, een type bunker, waarin de bezoeker kan beleven door middel van geur, beeld en geluid, hoe het moet zijn geweest om daar te zijn gelegerd als soldaat. De kazematten zijn gebouwd tegelijk met de aanleg van de afsluitdijk in vanaf 1921, ter versterking van de verdedigingswerken in Nederland. Speciaal aan dit museum is het historische karakter van deze plek. Dit is namelijk de enige plek in Europa waar de Duitse opmars tot staan werd gebracht. Tot aan de officiële capitulatie in mei 1940, hielden 225 Nederlandse soldaten stand tegenover in totaal 15.000 Duitse soldaten.

En als laatste, in het Limburgs Museum opent op 23 april een familietentoonstelling over draken, en dat is geen toeval, want dat is de naamdag van Sint Joris die we allemaal kennen uit de verhalen als drakendoder. De tentoonstelling gaat over hoe door de geschiedenis heen mensen zich voorstellingen van draken hebben gemaakt, in woord en beeld, en hoe ze speciale betekenissen aan deze beesten hebben gegeven. Ook leuk: eens in de zeven jaar wordt er in het Limburgse Beesel een theaterspektakel georganiseerd waarbij het verhaal van Joris en de Draak wordt nagespeeld. Dat is nog wel even wachten: in augustus vindt dit plaats.

Als je geen zin hebt in een museum – dan kun je ook naar de film Kollektivet, ofwel De Commune. Weer een prachtig gemaakte en intense Deense film, van regisseur Thomas Vinterberg. De film gaat over een echtpaar, waarvan hij zijn ouderlijk huis erft, een enorm pand, en waarin zij heel graag haar droom van een woongroep wil realiseren. Hij gaat uiteindelijk overstag, en er komt een mooie groep te wonen met ieder zijn eigenaardigheden. Totdat hij verliefd wordt op 1 van zijn studenten, waar zij dan weer heel liberaal mee om wil gaan. Zo zeer dat de nieuwe liefde zelfs bij hen in de woongroep komt wonen, met alle gevolgen van dien.

Kijk het item op de website van NPO/ Uitzending Gemist terug, vanaf 7:30!

2016-04-22-draak_final

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s