HOOFDSTUK: De Kröller-Müllers tijdens WOI

Onlangs verscheen het boek “Gelderland en de Eerste Wereldoorlog. Hiervoor schreef ik een hoofdstuk over het handelen van het echtpaar Anton en Helene Kröller-Müller tijdens de oorlogsjaren.

kroller-muller-portret

Wegens de neutraliteit van Nederland, lukte het de sluwe zakenman Anton Kröller om zijn havenbedrijf tot een groot, internationaal imperium uit te bouwen. Zijn vrouw, Helene Kröller-Müller, was in de tussentijd begonnen met het opbouwen van een kunstcollectie, bestaande uit de moderne kunstwerken van vooruitstrevende schilders als Piet Mondriaan en Bart van der Leck.

Mijn bijdrage aan de bundel beschrijft hoe het echtpaar zakelijke successen omzette naar het nu befaamde Nationale Park De Hoge Veluwe en het Kröller-Müller Museum.

gelderland-en-de-eerste-wereldoorlog

Het boek is verschenen bij Uitgeverij Aspekt en de Stichting Studiecentrum Eerste Wereldoorlog, en belicht de vele ontwikkelingen die in de provincie plaatsvonden ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Eerder verschenen o.a. al publicaties over de provincies Brabant en Zeeland tijdens de Eerste Wereldoorlog.

 

Afbeeldingen:
Portret Helene en Anton Kröller-Müller, ca.1888 (Collectie Kröller-Müller Museum)
Cover publicatie: Enne Koops, Henk van der Linden en Jos van Raan (reds.) Gelderland en De Eerste Wereldoorlog (Soesterberg, 2016)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s