PhD Research

Sociale vraagstukken: Wetenschap is meer dan feiten

Naar aanleiding van recente discussies over feiten, meningen en interpretaties in de wetenschap, schreef ik een reactie. Deze werd geplaatst op de website van Sociale Vraagstukken.

 

Is wetenschap slechts een mening? 

Magritte

Het grote publiek staat steeds wantrouwender tegenover de wetenschap. Is wetenschap dan slechts een mening? Of moet het louter om feiten draaien? Neen. In het communiceren over wetenschappelijke bevindingen mag een duiding van het interpretatieproces nooit ontbreken.

De opening van het academisch jaar blijkt ieder jaar opnieuw een geschikt moment om de actuele stand van zaken in de wetenschap te bespreken. Dit jaar verschenen er twee opvallende interviews met academische prominenten in de Volkskrant die beiden hetzelfde thema aanboorden. Zowel de Wageningse hoogleraar Wetenschapscommunicatie Hedwig te Molder als haar nieuwe bestuursvoorzitter Louise Fresco spraken over de vertrouwenscrisis tussen samenleving en wetenschap. Fresco pleitte ervoor in de onderzoeksagenda meer rekening te houden met de wensen van de samenleving, Te Molder sprak over het gebrek aan moraal in de communicatie naar diezelfde samenleving over wetenschappelijke bevindingen. (…)

Lees verder op de website van Sociale Vraagstukken!

123AAlogo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: