Media Sacrality

Lege kerk, nieuw hart

Zondag 9 februari besteedde EO Nieuwlicht een aflevering aan de uitdaging van leegstaande kerken en het vraagstuk van herbestemming. Om niet alleen verslag te leggen, maar ook proberen bij te dragen aan een oplossing, vroegen ze dertien experts om een nieuw plan te bedenken voor de leegstaande gereformeerde kerk in het Friese Lollum.

de Greidhoeke Kathedraal in Lollum

Ik mocht deelnemen als een van de experts, en zat in een team met David van Duinen, Johannes van den Akker en Peet de Vries. We bedachten het plan genaamd Thús, wat door het publiek en de jury als winnaar werd gekozen.

Presenteren van onze plannen, voor inwoners uit Lollum en een jury.

Op de website van Nieuwlicht kun je ons plan teruglezen, evenals de plannen van de twee andere teams. En de uitzending is terug te kijken via NPO Start.

Het Friesch Dagblad besteedde een mooi artikel aan de uitzending, evenals eerder Omrop Fryslan. Wil je je Fries een beetje oppoetsen, luister hier het radiointerview dat ik met ze had.

Nu is het aan de Stichting, die formeel eigenaar is van het gebouw, om de plannen op de pakken en te kijken hoe deze te realiseren zijn. Er is in ieder geval veel respons op de aflevering gekomen, of, zoals het Friesch Dagblad het omschreef: EO brengt energie in Lollum met plannen voor Greidhoeke Kathedraal. Hopelijk krijgt het een mooi vervolg!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: