Museums & Exhibitions Projects Sacrality Visual Art

Hermit in Residence bij ViaKluis

Op uitnodiging van ViaJacobi, mocht ik als eerste zogenoemde Hermit in Residence een dag en nacht verblijven in de Utrechtse Jacobikerk. Hier bevindt zich een middeleeuwse bidkluis, met aangrenzend de Andreaskapel, waar in de vijftiende eeuw Alyt Ponciaens voor langere tijd als kluizenaar woonde. In haar voetsporen mocht ik er nu 28 uur doorbrengen.

foto: Arend Jan Westerhuis/ ViaJacobi

Momenteel zit ik middenin de voorbereidingen voor de tentoonstelling over Maria Magdalena, die in februari 2021 opent in Museum Catharijneconvent. Volgens overleveringen heeft Maria Magdalena dertig jaar als kluizenaar in de wildernis doorgebracht. Daarom leek het me wel zo toepasselijk om mijn verblijf op haar feestdag te laten plaatsvinden: 22 juli.

Tijdens mijn verblijf schreef ik een essay, dat op vrijdag 24 juli is gepubliceerd in de bijlage Gulliver van het Nederlands Dagblad. De door Alfred Stevens geschilderde Maria Magdalena, die in het essay centraal staat, schitterde op de voorpagina van de bijlage. Het essay is tevens gepubliceerd op de website van ViaJacobi, je kunt het hier lezen.

Er was ook de nodige media-aandacht. De berichtgeving over de geschiedenis van de kluis en mijn verblijf vind je in het Friesch Dagblad, Katholiek Nieuwsblad, dagblad Trouw, en De Utrechtse Internet Courant.

1 comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: